Hidasta muotia suoraan suunnittelijoilta – ilmainen toimitus yli 200€ tilauksiin!

NOUKI:n tuotanto osa 3.1: painokuosien maailma

Tuotantosarjan tässä osassa perehdytään painokuoseihin, ja enimmäkseen nimenomaan tuotantopuoleen eli siihen missä meidän kuosit painetaan, millä tekniikoilla ja mitä kaikkea niiden suunnittelussa pitää ottaa huomioon. Tämä osio on jaettu kahteen osaan: ensin puhutaan kuoseista yleisesti ja seuraavassa osassa vieraillaan Printscorpiolla Aitoossa seuraamassa syysmalliston Alppiruusu-kuosin painamista.   Kuosit ovat meidän noukilaisten mieleen ja siksipä niitä löytyykin joka mallistosta. Kuosin suunnittelussa tärkeää ovat mm. rytmi, värit, skaalaus eli kuosin koko ja painotekniikan valinta.

 

painter-luonnos KUVA 1 AW1516-malliston Painter-kuosin ensimmäisiä luonnoksia

 

Ideointivaiheen jälkeen alamme suunnitella valittua kuosia tarkemmin ja hioa yksityiskohtia. Valitsemme painotekniikan ja teemme valmiin raportin eli mallikerran, jonka toimitamme sähköisesti painotaloon. Toimitettavan tiedoston tyyppi riippuu valitusta painotavasta. Laakapainoa varten tarvitaan kaksivärinen tiedosto, jossa painettava kuosi näkyy aina mustana ja pohja valkoisena, sillä laakapainossa kuosi valotetaan ensin seulalle, jonka läpi kuosi painetaan kankaalle. Mikäli laakapainossa tehdään kuosia, jossa on useampia painovärejä, täytyy jokaiselle painovärille valottaa oma seulansa.  Toisaalta samalla seulalla voidaan painaa sitten kuosia useissa eri väreissä vain painoväriä vaihtaen.  

 

m KUVA 2 Kankaalle tulostettu RGB-värikartta digitulostettavien kuosien värinmääritystä helpottamaan.

 

Digitulostus taas on nimensä mukaisesti todellakin tulostamista, eli kuvankäsittelyohjelmassa on tärkeää määrittää tiedostoon kaikki värit just eikä melkein, sillä tiedosto tulostetaan sellaisenaan suoraa kankaalle. Värien määrittely pelkästään tietokoneen näytön perusteella on yleensä hankalaa, ja sitä varten onkin digipainotaloista tilattavissa kankaalle tulostettuja värikarttoja, joista voi varmistaa, että valittu RGB-koodi todella vastaa juuri oikeaa sävyä.  

Katsaus NOUKI:n kuoseihin

  IMG_3299_m_nouki_painter_shirt Painter-kuosi Kuva: Heli Saarinen

 

Rasterinen musta-harmaa kuosi, joka on ensin piirretty hiilellä paperille ja sen jälkeen työstetty lopulliseen muotoonsa kuvankäsittelyohjelmalla. Painter-kuosi on tulostettu digipainossa tarkan rasterin aikaansaamiseksi. Tulostus on kannattava tekniikka myös silloin kun halutaan painaa pieniä määriä kangasta. Kangas on puuvilla-pellava sekoite.  Tämä kuosi nähtiin NOUKI:n ensimmäisessä mallistossa syksyllä 2015.

____________

img_20150306_183718327 nouki-lookbook-ss16-07 Puzzle ja Spring puzzle -kuosit Jälkimmäinen kuva: Laura Happo

 

Värikäs ja leikkisä Puzzle-kuosi syksyltä 2015 on myös piirretty ensin käsin ja sen jälkeen kuvankäsittelyssä sommiteltu värit kohdilleen. Puzzle-kuosikin on tulostettu digitulostimella, mikä mahdollistaa monivärisyyden. Neulos on 100% luomupuuvillaa. Kevääksi 2016 Puzzle:sta tehtiin pastellisen raikas versio Spring puzzle. Näistä kuoseista varmasti välittyy se ilo, jota koettiin ensimmäisiä mallistoja suunnitellessa ja erityisesti kaiken mahdollistavan digipainotekniikan äärellä! Oli todella mielenkiintoista valita ja sommitella värejä ja tutkia miten ne muuttuvat toistensa lähettyvillä ja minkälaisen kokonaisfiiliksen erilaiset värit muodostavat yhdessä. (Näitä samoja kuoseja on käytetty myös meidän koruissa, jotka tulostetaan samalla tekniikalla kotimaiselle koivuvanerille Helsingissä Laser Cut Studiolla.)

___________

nouki-alppiruusu

Alppiruusu-kuosi Tämän syksyn (2016) mallistoon painatettiin mustalle bambu-elastaani neulokselle Alppiruusu-kuosia, joka on yksi syksykauden vahvoista kuoseista. Tämä kuosi on toteutettu laakapainona etsaamalla. Etsiväreillä painettaessa väri ei jää kalvomaisesti neuloksen pintaan, vaan syrjäyttää neuloksen oman värin painettavalta alalta, jolloin saavutetaan kestävämpi lopputulos kuin peittovalkoisella painettaessa. Kuosin NOUKI:lle suunnitteli Mira Skyttälä.

___________

Vastaa